poniedziałek, 8 września 2008

wspomnienia w słoikach

Lato pożegnało się z nami pięknie otulając upałem, nitkami babiego lata i cykaniem świerszczy. Teraz można już tylko próbować zamknąć jego wspomnienie w słoikach i zamrażalnikach. W związku z tym nałogowo robię leczo i paprykę z czosnkiem. Chociaż i tak, moim zdaniem, w słoikach najlepiej prezentują się oszlifowane przez morze szkiełka i muszelki.


Pieczona dynia z szałwią

dynia
czosnek - kilka ząbków
szałwia świeża albo mrożona - garść
oliwa z oliwek
sól

Dynię dokładnie wyszorować i pokroić na spore kawałki (np. trójkąty o boku ok. 10 cm). Wybrać ze środka miąższ i pestki. Ułożyć kawałki na posmarowanej oliwą blasze, posolić i polać oliwą. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec około godziny. Na 15 - 20 min. przed końcem posypać ją posiekanymi listkami szałwii i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Sprawdzać widelcem - kiedy skórka jest już miękka i chrupiąca - potrawa jest gotowa. Najlepsze w tej dyni jest to, że można ją jeść razem ze skórką.

Wegański smalczyk

tłuszcz palmowy (250 g)
granulat sojowy - 3 łyżki
sos sojowy - 4 łyżki
cebula
czosnek - kilka ząbków
majeranek lub tymianek - garść świeżego lub 2 łyżki suszonego
ew. 1 kwaskowate jabłko

Tłuszcz roztopić na patelni. Dodać granulat sojowy i sos sojowy. Podgrzewać mieszając na wolnym ogniu - najlepiej na płytce. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, ewentualnie starte jabłko. Kiedy cebula i czosnek będą złoto-brązowe dodać zioła, wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i kiedy trochę ostygnie przelać do słoika. Jeśli nie chcemy, żeby stałe składniki opadły na dno trzeba smalczyk mieszać aż zastygnie. Można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie (a może dłużej, ale nie próbowałam).

Papryka w oliwie

papryka - najlepiej w różnych kolorach
czosnek - dużo
oliwa z oliwek - dużo (może być też olej)
sól

Paprykę umyć i piec w piekarniku na blasze wyłożonej folią aluminiową obracając, aż skórka potworzy brązowe bąble. Jeszcze gorącą wyjąć z piekarnika, zawinąć szczelnie w folię i pozostawić do ostygnięcia. Obrać paprykę ze skórki usuwając gniazda nasienne i pestki. Pokroić w grube paski. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Posypać nim paprykę i zalać wszystko dużą ilością oliwy. Przykryć szczelnie i wstawić na na kilka - kilkanaście godzin do lodówki, żeby się przegryzło. Potem wystarczy posolić/ Tak przyrządzoną paprykę można również wekować.

Podobnie przyrządza się również buraki po grecku.

Buraki po grecku

buraki
czosnek
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól
biały pieprz

Buraki ugotować i wystudzić, a następnie obrać i pokroić w grube plasterki. Posypać obficie pokrojonym w plasterki czosnkiem i zalać całość oliwą. Przykryć szczelnie i wstawić na na kilka - kilkanaście godzin do lodówki, żeby się przegryzło. Podawać posypane dużą ilością posiekanej natki pietruszki i doprawione solą i białym pieprzem.


Smacznego!

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

zmobilizowałaś mnie zabieram sie za dynię :)

Anonimowy pisze...

,+pl++ - to od Weronki słowa pochwały za przepisy, które chyba jestem w stanie zrealizować- iwka

Anonimowy pisze...

witam, bardzo , ale to bardzo dziekuje ze *letnie* przepisy, zrobilam buraczki marynowane, no cudo na cudami, nietoz ze zjadalam je *ze sloika* to potem zrobilam salatke-salatke odsedzilam dodalam duuuuuzo pietruszki, cebulke pokrojana w kostke, duuuzo pieprzu, sol i dwie lychy sajanezy, no miodzio, dzis planuje nastawic nastepna porcje burakow do marynowania ....Dziekuje---seler